Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každá rodina dostane do péče uprchlíka

S ohledem na plánované kvóty EU na rovnoměrné rozdělení uprchlíků mezi členské státy bude stejné pravidlo aplikováno na národní úrovni s tím, že každá rodina dostane do péče a bude zodpovědná za přiděleného uprchlíka.

Nucená pomoc je jen cestou ke vzniku konfliktů a napětí ve společnosti. Pomoc by měla spočívat na dobrovolnosti, solidaritě a ochotě. Stejně jako by byla absurdní idea uvedená v předchozím odstavci o umisťování uprchlíků do rodin, tak je absurdní povinnost členských států přijímat určité množství uprchlíků.

Existují-li právní předpisy zakazující nelegální vstup do Schengenského prostoru, potom přijetí osob porušujících pravidla je nebezpečným signálem pro porušování dalších pravidel. Má-li si Evropa zachovat svoje kulturní paradigma, musí lpět na hodnotách a principech, které jej tvoří. Tedy je-li určité jednání zakázané, potom pokud vývojem nenastaly okolnosti, pro které by mělo být pravidlo zrušeno, nelze upustit od jeho vymáhání vůči určité skupině osob (těch, které jej úspěšně porušily).

Společnost se může obohatit přijetím skupin s jiným kulturním zázemím, nicméně aby tyto příchozí skupiny positivně ovlivňovaly „starousedlíky“, musí být přijaty dobrovolně. Počáteční nedobrovolnost totiž vede k přirozené averzi, které předurčuje meze integraci nebo koexistenci příchozích s jinými kulturními zvyklostmi. Vlna nedobrovolně přijatých osob pak vede k jejich vyloučení z většinové společnosti, vzniku ghett a napětí na jejich styku s původním obyvatelstvem. Nuceným přijetím uprchlíků, tedy nucenou pomocí jim nebude dána šance na začlenění se do většinové společnosti, ale bude jim předurčeno žít v napětí, které kdykoli může eskalovat k fyzickým konfliktům.

Každá skupina obyvatel, každý stát by měl mít svobodnou možnost posoudit, zda přijetí uprchlíků je pro něj možné z hlediska kulturního, ekonomického i bezpečnostního. Státy by však měly mít možnost „nabídnout“ v původních zemích přijetí osob, nikoli se omezit nebo soustředit na ty, kteří od samého počátku porušují zákony. Naopak, kdo poruší stanovená pravidla, tedy kdo ilegálně překročí hranice, by měl být bezprostředně navrácen do země příchodu s nemožností žádat o vstup do EU. Náklady na vyhoštění uprchlíků by pak měly nést členské státy společně, neboť se jedná o ochranu celého Schengenského prostoru.  Má-li však vyhoštění mít odstrašující efekt, musí být bezprostřední, i za cenu, že by se na smluvním základě nacházely tábory imigrantů čekající na konečné rozhodnutí o jejich vyhoštění v zemích, odkud přišli.

Veškerá pomoc je však také limitovaná možnostmi pomáhajícího, znamená ochota přijímat nelegální imigranty ochotu neomezenou? Žádná země není připravena přijmout všechny trpící jiné země a je proto negativním signálem ukazovat, že nelegální imigrace je možným způsobem jak se dostat do „země zaslíbené“.

Primární pomoc by měla spočívat v pomoci v zemích, odkud uprchlíci přicházejí, neboť tam vynaložené prostředky budou zpravidla s ohledem na multiplikační účinek a místní cenovou hladinu daleko efektivnější.

Je chybou žít v apatii a ignoraci dění v okolním světě. Příchod uprchlíků by měl být impulsem pro pomoc se situací v jejich zemích původu, zároveň by však neměl být prostředkem vnucování kulturních zvyklostí.

Náklady spojené s preventivními opatřeními by tak byly pravděpodobně nižší, než přímé a nepřímé náklady spojené s řešením imigračních otázek. Institucionalizovaná pomoc v zemích původu uprchlíků by pak mohla být zároveň investičním stimulem, možností ekonomického růstu, jejíž positivní externalitou by byl rozvoj životní úrovně těchto zemí.

Autor: Ivan Houfek | úterý 19.5.2015 20:00 | karma článku: 36,64 | přečteno: 1727x
  • Další články autora

Ivan Houfek

Válka od kafe

Bezprostředně a s obavami, přesto však jen online od kafe prožívá Západ po desítkách let konflikt, který by se ho mohl dotknout.

28.2.2022 v 9:00 | Karma: 8,14 | Přečteno: 208x | Diskuse| Politika

Ivan Houfek

Skuteční hrdinové makají i bez vyznamenání, zabijačky či salonku

Vyznamenání často dostávají funkcionáři, skuteční hrdinové často dřou bez jasné podpory a slyšitelného poděkování. Zdravotníci a další obětavě dřou, je na místě je podpořit – upřímně, od lidí, ne v rámci politického proslovu.

26.10.2020 v 12:09 | Karma: 17,28 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Ivan Houfek

V době koronavirové stát musí sáhnout i k zestátňování

Lékaři nemají základní ochranné pomůcky, zejména respirátory, přitom stát stále nepřistoupil k jejich zestátňování - byť jak se ukazuje, existují sklady, které jimi přetékají.

19.3.2020 v 9:09 | Karma: 13,21 | Přečteno: 529x | Diskuse| Politika

Ivan Houfek

Regio-dobytčákem jen s kožichem

Dopravit se z bodu A do bodu B je možné mnoha způsoby a někdy jízda modrým, žlutým nebo černým může končit krvavě červenou.

23.11.2018 v 12:00 | Karma: 24,58 | Přečteno: 1103x | Diskuse| Cestování

Ivan Houfek

Prezident je mrtev, ať žije prezident !

Kostky jsou vrženy a nyní už lze jen protestovat, stávkovat a bouřit se, ale taková je demokracie. Často na místo stmelující a konstruktivní, demagogická a rozvracející.

27.1.2018 v 14:00 | Karma: 8,21 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Ačkoli jsem povoláním a vzděláním právník, nejsem schopný mlčky přihlížet politickému dění, které se často řídí mylnou vidinou okamžitého efektu.

Seznam rubrik