Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řízená soudcovská závislost

Výše platu ústavních činitelů ani soudců není zárukou osobní nezávislosti a nezaujatosti, ale dohoda nezjednaných zástupců za soudce je projevem arogance a pošlapání práv jednotlivých soudců.

Média se s oblibou vyžívají v otázkách odměňování politiků, soudců, státních zástupců a jiných ústavních činitelů, neboť se jedná o osoby s nadprůměrnými příjmy a lidská závist je bohužel jedním z nejcharakterističtějších znaků našeho národa. S ohledem na průměrnou mzdu v České republice se mohou zdát jejich platy neúměrně vysoké či dokonce nezasloužené. Jenomže výlučným hodnotícím kritériem by neměla být pouze průměrná mzda, ale též obvyklá odměna osob s daným vzděláním s ohledem na zodpovědnost, práci a potenciální dopad jejich činnosti na společnost. Pokud někdo z takto odměňovaných osob si danou odměnu nezaslouží, ať již z jakéhokoli důvodu, mají zde existovat prostředky vedoucí k ukončení výkonu jeho funkce. Jaká je výše adekvátní odměny, však vždy bude předmětem bouřlivých diskusí, ve kterých budou média rozlívat oheň do mas. Věřím však, že každý je ochoten akceptovat, že za svědomitou, správnou a obecně přínosnou práci těchto osob náleží i nadprůměrná odměna.

Výše odměny, resp. zda tato odměna bude o pár tisíc vyšší nebo nižší, nikdy nebude zárukou nezávislosti a nestrannosti. Každý člověk vždy by mohl mít víc než má a skoro nikdo si nemůže pořídit cokoli, tedy neexistuje žádný strop v odměňování, který by mohl být tvrzenou zárukou zmíněných principů.

Jednou ze zásadních zásad demokratického právního státu je i princip dodržování dohod, či formálně řečeno smluv. Pokud kdokoli z nás uzavře smlouvu, kterou druhá strana neplní, cítíme oprávněně pocit nespravedlnosti a právo nám dává prostředky k ochraně.

Představme si hypotetický případ, že se dohodneme roznášet pro restauraci letáky s tím, že odměnou bude podíl na zvýšení tržeb. Po letech zjistíme, že ačkoli jsme svou práci dělali svědomitě a věnovali jí veškerý svůj volný čas, tak provozovatel restaurace nesprávně vypočítal naší odměnu, protože se při jejím počítání překlepnul. Nyní zajisté stojíme před velice těžkým rozhodnutím, zda budeme chtít za svoji práci doplatit do dohodnuté výše, nebo si řekneme, že provozovatel restaurace by měl díky nám nižší zisk, a proto nic chtít nebudeme. Konečně je to naše rozhodnutí. Teď si představme, že by dohodu, že nic nebudeme chtít, za nás uzavřel někdo jiný a mediálně by využil všechny prostředky, kterými by prezentoval, že naší žádostí by provozovatel restaurace přišel o velké peníze a v jeho rozpočtu na chod restaurace by to znamenalo nečekaný problém a bylo by proto zcela podlé se odměny dožadovat. Lidé by se na Vás dívali jako na individuum, které chce někoho vysát.

Nyní se vraťme ke skutečnosti, že za soudce jednali Ti, kteří k tomu nebyli zmocněni s těmi, kteří o tom nemají rozhodovat a výsledkem je politické prohlášení, že soudci se spokojí pouze s částí své zasloužené odměny, čímž se pro stát vyřeší palčivý problém a bude vyvinuto maximální přesvědčovací úsilí, aby soudci toto akceptovali. Jaký je rozdíl od výše uvedeného případu?

Přiznám se, že pokud výši odměňování soudců jsem nespojoval s jejich nezávislostí, potom rozhodnutí, že jim budou odňata jejich práva, či se jich „svobodně“ vzdají, považuji za zásah do soudcovské nezávislosti. Mělo by to být na svobodném rozhodnutí každého člověka, jak naloží se svými právy, ale nyní se vracíme do dob, kdy uliční výbory směle prohlásily, že všichni budou volit komunistickou stranu, proto ani nemá smysl hlasovat tajně.

Je zásadním pošlapáním principů demokratického právního státu, že byla dána přednost politické dohodě nezvolených zástupců před rozhodnutím nezávislé justice. Je to políček celému právnímu systému, projev nedůvěry v nestrannost rozhodování a projev ignorace práv jednotlivců.

Autor: Ivan Houfek | pátek 13.2.2015 20:00 | karma článku: 6,92 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Ivan Houfek

Válka od kafe

Bezprostředně a s obavami, přesto však jen online od kafe prožívá Západ po desítkách let konflikt, který by se ho mohl dotknout.

28.2.2022 v 9:00 | Karma: 8,14 | Přečteno: 208x | Diskuse| Politika

Ivan Houfek

Skuteční hrdinové makají i bez vyznamenání, zabijačky či salonku

Vyznamenání často dostávají funkcionáři, skuteční hrdinové často dřou bez jasné podpory a slyšitelného poděkování. Zdravotníci a další obětavě dřou, je na místě je podpořit – upřímně, od lidí, ne v rámci politického proslovu.

26.10.2020 v 12:09 | Karma: 17,28 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Ivan Houfek

V době koronavirové stát musí sáhnout i k zestátňování

Lékaři nemají základní ochranné pomůcky, zejména respirátory, přitom stát stále nepřistoupil k jejich zestátňování - byť jak se ukazuje, existují sklady, které jimi přetékají.

19.3.2020 v 9:09 | Karma: 13,21 | Přečteno: 529x | Diskuse| Politika

Ivan Houfek

Regio-dobytčákem jen s kožichem

Dopravit se z bodu A do bodu B je možné mnoha způsoby a někdy jízda modrým, žlutým nebo černým může končit krvavě červenou.

23.11.2018 v 12:00 | Karma: 24,58 | Přečteno: 1103x | Diskuse| Cestování

Ivan Houfek

Prezident je mrtev, ať žije prezident !

Kostky jsou vrženy a nyní už lze jen protestovat, stávkovat a bouřit se, ale taková je demokracie. Často na místo stmelující a konstruktivní, demagogická a rozvracející.

27.1.2018 v 14:00 | Karma: 8,21 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Ačkoli jsem povoláním a vzděláním právník, nejsem schopný mlčky přihlížet politickému dění, které se často řídí mylnou vidinou okamžitého efektu.

Seznam rubrik