Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novelizací k ekonomické popravě

Právo má být prostředkem sociálního a ekonomického rozvoje, nikoli prostředkem akademického experimentování a politické seberealizace.

Tento týden byl Poslaneckou sněmovnou schválen nový občanský zákoník v doprovodu značné mediální pompy. Stále se opakující teze upozorňují, že původní znění kodexu je příliš staré a v dnešních právních vztazích nepoužitelné. Skoro žádné komentáře však nezdůrazňují, co konkrétního nový občanský zákoník přináší – konečně císařovy nové šaty lze těžko popsat.

Zatímco rakouský občanský zákoník může existovat dvě stovky let, v Čechách se smiřme s vysokým sebevědomím žijících, že dokáží vše lépe a nejlépe z gruntu. Současný občanský zákoník zdaleka není ve znění skoro 50 let starého právního předpisu, ale je to skoro 50 let tvořené dílo, zhodnocené bohatou aplikační praxí. Pokud se tedy kdy v minulosti objevil interpretační nebo aplikační problém, byl řešen formou soudního výkladu nebo příslušnou novelizací. Lze přitakat, že díky tomu se stala struktura kodexu oproti původní formě značně nesourodou, nicméně bez jakéhokoli negativního důsledku pro jeho užití.

Jedním z nejzdůrazňovanějších důvodů potřeby nového kodexu je údajně nepřesná právní terminologie. Z hlediska účelu práva ve společnosti však není rozhodné, zda právní terminologie odpovídá akademickému pojetí o přesnosti, nýbrž zda z hlediska své aplikace přináší kýžený efekt (parafrází váženého profesora Knappa, zda snižuje společenskou entropii). Z hlediska právního systému není podstatné, zda červená barva je v právním předpisu označována jako modrá, pokud takovýto význam bude všem subjektům práva zřejmý. Daleko negativnější dopad je prohlásit, že dosud modrá, značící barvu červenou bude označována jako oranžová. Z akademického hlediska máme sice přesnější definici, nicméně nastane rozpor mezi právním vědomím a právem, který se negativně projeví na možnost jednání osob v dobré víře, tedy i v dosažení účelu práva. Konečně jako dobrý příklad lze uvést právní pojem „firma“, který více jak deset let neoznačuje obchodní společnost, ale má oproti společenskému právnímu vědomí zcela odlišný význam. Lze tedy dospět k závěru, že změna zažité právní terminologie je zásadně nežádoucí, neboť může vést k odlišnému výsledku právního jednání, než který jednající zamýšlí.

Pokud by nastala skutečná potřeba změny právní úpravy, to ať již v důsledku společenského rozvoje nebo nepřesnosti legislativního textu, pak je vhodné změnit jen konkrétní právní institut. Pouze drobné legislativní změny umožňují precizní diskusi a domyšlení potenciálních důsledků schvalované změny. Přestože tedy byl formálně navrhovaný kodex veřejně diskutován, s ohledem na jeho rozsah tato diskuse nemohla dosáhnout dostatečné míry detailu.

Každá legislativní změna přináší své ekonomické dopady. Přijmout v době hrozby ekonomické krize komplexní novou právní úpravu je ekonomickou sebevraždou. Každá změna právního předpisu vyvolá nutné zvýšení nákladů na její uvedení do aplikační praxe. Pro ekonomické subjekty to bude především znamenat revizi veškerých smluv (zejména formulářových a vzorových), které vznikaly desetiletí a představují hodnotné know how. Dosud ustálená rozhodovací praxe soudů bude zahozena a znovu budována na zelené louce. Absence existující judikatury povede k většímu množství sporů a tedy dalšímu zatížení a prodražení justice. Pomalá justice je z ekonomického hlediska jen dalším břemenem pro možný ekonomický růst. Nemalou újmou bude zmíněný dopad na rozpor mezi právním předpisem a právním vědomím. Nejvyššího efektu může dosáhnout právní úprava pouze za předpokladu, že není v rozporu s právním vědomím a to vzniká desítky let.

Nerad bych pouze haněl schválený kodex, protože v některých aspektech může přinášet pozitivní posun, nicméně z hlediska společenského přínosu jej nyní považuji za legislativní mýlku a budoucí zlatý důl advokátů.

Snad závěrem se pousmát nad tím, že až za účinnosti nového občanského zákoníku zdědíte po vzdáleném strýci stokorunu a za půl roku se zjistí, že strýc dlužil milion a vy jej musíte ze svého zaplatit, jistě pak  doceníte přínos rekodifikace.

Autor: Ivan Houfek | pátek 11.11.2011 18:00 | karma článku: 15,63 | přečteno: 831x
  • Další články autora

Ivan Houfek

Válka od kafe

Bezprostředně a s obavami, přesto však jen online od kafe prožívá Západ po desítkách let konflikt, který by se ho mohl dotknout.

28.2.2022 v 9:00 | Karma: 8,14 | Přečteno: 208x | Diskuse| Politika

Ivan Houfek

Skuteční hrdinové makají i bez vyznamenání, zabijačky či salonku

Vyznamenání často dostávají funkcionáři, skuteční hrdinové často dřou bez jasné podpory a slyšitelného poděkování. Zdravotníci a další obětavě dřou, je na místě je podpořit – upřímně, od lidí, ne v rámci politického proslovu.

26.10.2020 v 12:09 | Karma: 17,28 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Ivan Houfek

V době koronavirové stát musí sáhnout i k zestátňování

Lékaři nemají základní ochranné pomůcky, zejména respirátory, přitom stát stále nepřistoupil k jejich zestátňování - byť jak se ukazuje, existují sklady, které jimi přetékají.

19.3.2020 v 9:09 | Karma: 13,21 | Přečteno: 529x | Diskuse| Politika

Ivan Houfek

Regio-dobytčákem jen s kožichem

Dopravit se z bodu A do bodu B je možné mnoha způsoby a někdy jízda modrým, žlutým nebo černým může končit krvavě červenou.

23.11.2018 v 12:00 | Karma: 24,58 | Přečteno: 1103x | Diskuse| Cestování

Ivan Houfek

Prezident je mrtev, ať žije prezident !

Kostky jsou vrženy a nyní už lze jen protestovat, stávkovat a bouřit se, ale taková je demokracie. Často na místo stmelující a konstruktivní, demagogická a rozvracející.

27.1.2018 v 14:00 | Karma: 8,21 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  15:41

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Ačkoli jsem povoláním a vzděláním právník, nejsem schopný mlčky přihlížet politickému dění, které se často řídí mylnou vidinou okamžitého efektu.

Seznam rubrik